Tuesday, March 20, 2012

Ο «Χάρτης Εταιρικής Διακυβέρνησης του ΣΕΔ» και ο «Κώδικας του ΣΕΒ»

Τον Ιούνιο του 2010 αρχίσαμε να επεξεργαζόμαστε στον ΣΕΔ τον «Χάρτη Εταιρικής Διακυβέρνησης», με βάση την εμπειρία των περισσοτέρων μελών του ΔΣ του ΣΕΔ, αλλά και με τη συμμετοχή Καθηγητών Πανεπιστημίων που ήδη είχαν έλθει κοντά μας.

Ο «Χάρτης» αναρτήθηκε στο forum του ΣΕΔ για διαβούλευση με σκοπό να επικυρωθεί, μετά από 6 μήνες, στο 8ο Συνέδριο που θα γινόταν τον Δεκέμβριο του 2010, όπως και έγινε.

Όλως αιφνιδίως όμως, 2 μήνες πριν το Συνέδριο, μάθαμε ότι ο ΣΕΒ έβγαλε και εκείνος «προς διαβούλευση» τον «Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης». Ξαφνικά όλα ήταν προγραμματισμένα, ώστε ο «Κώδικας» να ολοκληρωθεί πριν το 8ο Συνέδριο του ΣΕΔ…όπως και έγινε. Τώρα όλο αυτό ήταν σύμπτωση; Θα σας γελάσω!

Αλλά δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Το ζητούμενο είναι η ουσία, η οποία είναι η εξής:
Ο «Κώδικας» του ΣΕΒ, κατά τη γνώμη μας, απέχει κατά πολύ από τον «Χάρτη» του ΣΕΔ γιατί απλούστατα περιορίζεται στο να κωδικοποιήσει όσα λέει ο νόμος και δεν «αγγίζει» καν τα κρισιμότατα, κατά τη γνώμη μας, ζητήματα της Ε.Δ., τα οποία ο «Χάρτης» αναδεικνύει από τα πρώτα άρθρα του. Ο «Κώδικας» για παράδειγμα δεν ασχολείται με τα ανεξάρτητα μέλη στα ΔΣ των εισηγμένων, παρά μόνο με τον αριθμό τους. Το κρίσιμο ζήτημα κατά πόσον τα ανεξάρτητα μέλη είναι στην πραγματικότητα ανεξάρτητα, δεν το αγγίζει καν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον εσωτερικό έλεγχο. Ο «Κώδικας» δηλαδή ασχολείται με τα «ανώδυνα» ζητήματα της Ε.Δ., αυτά δηλαδή που εύκολα μπορούν να εφαρμόσουν οι εισηγμένες.

Παρ’ όλα αυτά, στην τελευταία έρευνα που έκανε η Grand Thornton, ελάχιστες εισηγμένες εφάρμοσαν ακόμα και αυτά τα «ανώδυνα». Ακόμα δηλαδή και με βάση τον «Κώδικα» του ΣΕΒ οι εισηγμένες στη μεγάλη πλειοψηφία τους, πήραν πολύ χαμηλό βαθμό στην έρευνα που έγινε. Δεν χρειάζεται νομίζω να περιγράψουμε τι θα συνέβαινε αν η έρευνα γινόταν με βάση τον «Χάρτη» του ΣΕΔ!!!

Θα επαναλάβω μια απορία που έχω διατυπώσει εδώ και αρκετό καιρό και ακόμα απάντηση δεν έχω πάρει από κανέναν:
Από το 2002 που έγιναν οι νόμοι για την Ε.Δ. στη χώρα μας, πολλές εταιρείες χρεοκόπησαν και κατέστρεψαν χιλιάδες επενδυτές που τους εμπιστεύθηκαν τα χρήματα τους. Ούτε ένα ανεξάρτητο μέλος, ούτε ένας εσωτερικός έλεγχος δεν βγήκε ποτέ να καταγγείλει τη διοίκηση κάποιας από αυτές τις εταιρείες.

Σύμφωνα δηλαδή με όλα αυτά τα «ανεξάρτητα μέλη» και τους «εσωτερικούς ελέγχους» όλων αυτών των εταιρειών, τα πάντα «έβαιναν καλώς» μέχρι που εντελώς ξαφνικά οι εταιρείες χρεοκόπησαν. Μιλάμε για 10 χρόνια και μερικές εκατοντάδες εισηγμένων εταιρειών που χρεοκόπησαν, στις οποίες ποτέ κανένα ανεξάρτητο μέλος ή εσωτερικός έλεγχος δεν βγήκε να καταγγείλει ότι κάτι δεν πάει καλά! Πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί αυτό το φαινόμενο, παρά μόνο ότι τα ανεξάρτητα μέλη μόνο ανεξάρτητα δεν είναι;
Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τους εσωτερικούς ελέγχους.

Παρ’ όλα αυτά έγινε ένα πρώτο βήμα και το αναγνωρίζουμε.
Ο «Κώδικας» του ΣΕΒ, αν και απέχει από αυτό που θα θέλαμε εμείς οι Ιδιώτες επενδυτές, είναι ένα πρώτο βήμα και χαίρομαι ιδιαίτερα αν ο ΣΕΔ με την πρωτοβουλία του συνέβαλλε στη δημιουργία του, ή έστω στη βελτίωση του.
Αυτή την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης που περνάει η χώρα μας, ίσως όλα αυτά να φαίνονται ουτοπικά. Όμως τώρα είναι η ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο για ολόκληρη την Κεφαλαιαγορά και φυσικά για τις εισηγμένες εταιρείες.

Καταλαβαίνουμε ότι οι εταιρείες έχουν αρκετές δυσκολίες, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν το δικαίωμα να μη σέβονται τους μετόχους τους. Εμείς, σαν ΣΕΔ, παρακολουθούμε τα πάντα και συμμετέχουμε όπου μας καλούν, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι «βάζουμε νερό στο κρασί μας».

Ο στόχος μας είναι οι εισηγμένες να αποκτήσουν χρηστή Ε.Δ. με βάση τον «Χάρτη Ε.Δ.» του ΣΕΔ. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε άριστα το επίπεδο Ε.Δ. της κάθε εισηγμένης και, όπως είπα σε ένα φίλο μου καθηγητή όταν συζητούσαμε το θέμα, «Εμείς δεν χρειάζεται να υποβάλλουμε κανένα ερωτηματολόγιο προς τις εισηγμένες για την Ε.Δ.»

Γνωρίζουμε άριστα τι συμβαίνει στην κάθε εταιρεία, ποια ανεξάρτητα μέλη είναι πραγματικά ανεξάρτητα και ποια όχι, ποιοι εσωτερικοί έλεγχοι κάνουν σωστά τη δουλειά τους, σε ποιες εταιρείες λειτουργούν ουσιαστικά οι βασικές επιτροπές Ε.Δ., ποιες εταιρείες δημοσιοποιούν τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών (μόνο το 8% !!!) και όταν έλθει η ώρα να μιλήσουμε, θα μιλήσουμε...
Και είναι γνωστό σε όλους ότι ο ΣΕΔ, όταν το αποφασίσει, έχει πολύ δυνατή φωνή!

No comments: