Saturday, January 12, 2008

Απλοί ιδιώτες επενδυτές:Είδος προς εξαφάνιση στο Χ.Α.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΧΑΕ, η συμμετοχή των παλών ιδιωτών επενδυτών στο Χ.Α., μειώθηκε ακόμα περισσότερο το 2007 και έφτασε στο αρνητικό ποσοστό του 47,7%.

Ακόμη και στα Αμοιβαία Κεφάλαια συνεχίζονται οι εκκροές, πράγμα που σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν εμπιστεύονται ούτε τις συλλογικές επενδύσεις.

Πραγματικά απογοητευτικά λοιπόν τα στοιχεία για τη συμμετοχή των απλών ιδιωτών επενδυτών στο Χ.Α.

Καλό θα ήταν να αναζητήσουμε τους λόγους αυτής της αποχής και της συνεχιζόμενης διαρροής των απλών ιδιωτών επενδυτών από το Χ.Α.

Ο πρώτος λόγος φυσικά είναι η καταστροφή του 1999-2000.
Οι πληγές που άφησε αυτή η καταστροφή είναι ακόμα ανοιχτές και δεν προβλέπεται να κλείσουν στο άμεσο μέλλον.
Χιλιάδες επενδυτές εκείνης της περιόδου έχασαν ολόκληρη την περιουσία τους και από τότε έχουν μπει στη δίνη των δανείων και των πιστωτικών καρτών.

Ο δεύτερος λόγος είναι η συνέχιση της έλλειψης εμπιστοσύνης προς τις εισηγμένες και προς τους επιχειρηματίες, ακόμα και σε περιπτώσεις κρατικών επιχειρήσεων.
Η περιφρόνηση της Εταιρικής Διακυβέρνησης και η διαρκής αναζήτηση μεθόδων "νόμιμης εκμετάλλευσης των επενδυτών"από τη συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων, έχει γίνει πλέον κανόνας στο Χ.Α. και οι σωστές συμπεριφορές που σέβονται στην πραγματικότητα τον απλό επενδυτή και τους μετόχους μειοψηφίας, αποτελούν τις "λαμπρές εξαιρέσεις".
Ελάχιστοι πλέον ασχολούνται και ενδιαφέρονται για τα θεμελιώδη στοιχεία των επιχειρήσεων, γιατί απλούστατα δεν γίνονται πιστευτά από τη συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών. Είναι τόσες πολλές οι περιπτώσεις που οι εισηγμένες έχουν δημοσιεύσει στο παρελθόν πλαστά θεμελιώδη, που ακόμα και όταν δημοσιεύουν τα αληθινά δεν τους πιστεύει σχεδόν κανείς...

Ένας τρίτος λόγος είναι η έλλειψη επενδυτικής παιδείας από τη μεγάλη πλειοψηφία των επενδυτών.
Δυστυχώς παρά τις προσπάθειες μας, μεγάλη μερίδα των επενδυτών αγνοεί ακόμα και τις βασικές επενδυτικές έννοιες.
Ελάχιστοι γνωρίζουν πως να διαβάζουν έναν ισολογισμό γιατί το θεωρούν "περιττό"
Ελάχιστοι γνωρίζουν το θεσμικό και το νομικό πλαίσιο του Χ.Α. γιατί πιστεύουν ότι αυτό είναι δουλειά μόνο των νομικών.
Ο σύγχρονος επενδυτής, μπορεί να μην είναι νομικός, αλλά οφείλει να γνωρίζει τα βασικά σημεία του θεσμικού πλαισίου.
Οφείλει να γνωρίζει πως και πότε μπορεί να διεκδικεί τα δικαιώματα του.

Τέλος υπάρχει και ένας άλλος λόγος:
Η μη συμμετοχή των επενδυτών σε Ενώσεις Μετόχων και σε διαδικασίες Μετοχικού Ακτιβισμού.
Πολλοί επαγγελματίες της αγοράς (όχι όλοι), διοχετεύουν έντεχνα την άποψη που λέει ότι ο επενδυτής "είναι μόνος του" στην κεφαλαιαγορά και ότι "αν συμμετάσχει σε κάποια Ένωση Μετόχων" δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα.
Και όμως σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές οι επενδυτές συνασπίζονται σε Ενώσεις, Συνδέσμους και Συλλόγους μετόχων και σε διαδικασίες Μετοχικού Ακτιβισμού.
Μέσα από μία Ένωση Μετόχων ο απλός ιδιώτης επενδυτής έχει να μάθει και να ωφεληθεί από πολλά.

Δυστυχώς αυτή η φιλοσοφία δεν έχει περάσει στους Έλληνες επενδυτές με αποτέλεσμα να έχουν απενεργοποιηθεί όλες οι Ενώσεις Μετόχων στη χώρα μας και έχει μείνει μόνο ο ΣΕΔ να προσπαθεί, εν μέσω πολλών δυσκολιών, να κρατήσει ζωντανή την ιδέα και το όραμα του Μετοχικού Ακτιβισμού στη χώρα μας.

Όμως η προσπάθεια δεν πρόκειται να σταματήσει.

Ο ΣΕΔ θα συνεχίσει να υπάρχει στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά και να δείχνει τον δρόμο της σωστής αντιμετώπισης των κινδύνων που περιέχει μια χρηματιστηριακή αγορά.

Έχω πει και παλαιότερα ότι ο Μετοχικός Ακτιβισμός είναι το μέλλον των κεφαλαιαγορών.

Δεν θα αργήσει η μέρα που θα γίνει "της μόδας" και τότε, όπως γίνεται συνίθως, θα υπάρξουν αρκετοί όψιμοι θιασώτες του Μετοχικού Ακτιβισμού οι οποίοι θα προσπαθήσουν να τον χρησιμοποιήσουν "προς ίδιον όφελος"

Εμείς όμως θα είμαστε εκεί...

Φιλικά

Μπάμπης Εγγλέζος

http://www.capital.gr/gmessages/showTopic.asp?id=166173

http://www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi?act=ST;f=2;t=7276

No comments: