Wednesday, December 12, 2007

Stock Options: Έρευνα κατά περίπτωση-Χρηστή εφαρμογή

Σε συνέχεια της Ανοιχτής Επιστολής που έστειλε ο ΣΕΔ στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών, αρχίσαμε στο forum του ΣΕΔ και στην ενότητα "Μετοχικός Ακτιβισμός" μια έρευνα σε βάθος, για περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών που έδωσαν πρόσφατα Stock Options, στη διεύθυνση:

www.sed.gr/cgi-bin/ikonboard/ikonboard.cgi

Η έρευνα θα γίνεται κατά περίπτωση γιατί, "δεν είναι όλοι ίδιοι", όπως περιγραφικά αναφέρεται στην Ανοιχτή Επιστολή του ΣΕΔ.

Αν κάποιοι φίλοι έχουν εντοπίσει περιπτώσεις που μας έχουν διαφύγει παρακαλώ να μας ενημερώσουν.

Στην κάθε περίπτωση πρέπει απαραίτητα να αναφέρεται η σχετική απόφαση της Γεν. Συνέλευσης και, αν υπάρχει, το discount με το οποίο δίνονται τα Stock Options.

Όταν θα συγκεντρώσουμε αρκετές εταιρείες θα αποστείλουμε τη αναλυτική λίστα στους αρμόδιους Υπουργούς.

Πρέπει όμως να τονίσουμε τα εξής:

Τα Stock Options υπάρχουν σαν θεσμός στις αγορές όλου του κόσμου.

Δεν είναι λοιπόν η πρόθεση μας να καταργηθούν...

Πρόθεση μας είναι να ληφθούν μέτρα ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του θεσμού από τις εισηγμένες.

Η χρηστή εφαρμογή του θεσμού των Stock Options, όπως χρησιμοποιείται στις αναπτυγμένες αγορές συνδέεται πάντα με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών και δίνονται στις εξής περιπτώσεις:

1. Τα μέλη του Δ.Σ., τα διευθυντικά στελέχη και οι εργαζόμενοι λαμβάνουν, κατά περίπτωση, δικαιώματα προαίρεσης, τα οποία λειτουργούν κυρίως σαν κίνητρο για καλύτερη αποδοτικότητα και άνοδο της κερδοφορίας της εταιρείας, που συνεπάγεται και άνοδο της μετοχής.
Σε αυτή την περίπτωση τα Stock Options δίνονται στην τρέχουσα τιμή της αγοράς, για τα επόμενα 3 έως 5 χρόνια.

2. Επίσης μπορούν να δοθούν αν η εταιρεία τον τελευταίο χρόνο ή χρόνια, είχε απρόσμενα αυξημένα κέρδη.
Σε αυτή την περίπτωση μπορούν να υπάρχει κάποιο discount, που όμως δεν μπορεί να ξεπερνά το λεγόμενο "εμπορικό κέρδος", που είναι γύρω στο 25-30%

3. Τέλος μπορούν να δοθούν όταν η εταιρεία παρουσιάζει ζημιές, υπό την προϋπόθεση ότι οι ζημιές θα μειωθούν και η εταιρεία θα περάσει στην κερδοφορία.
Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να δίνονται με premium!!!
Δηλαδή σε τιμή ανώτερη από αυτή της αγοράς, ώστε να λειτουργούν σαν κίνητρο για τους δικαιούχους, ώστε η εταιρεία να παρουσιάσει κέρδη που θα σημάνουν και την θεαματική άνοδο της μετοχής!!!

Σε κάθε περίπτωση λοιπόν τα Stock Options πρέπει να συνδέονται με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας.
Αν δεν συμβαίνει αυτό τότε, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, έχουμε κατάχρηση του θεσμού από τις εισηγμένες εταιρείες!!!

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Μπάμπης Εγγλέζος

No comments: