Wednesday, April 08, 2009

Η απαξίωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης: Μία από τις σημαντικότερες αιτίες της κρίσης.

Πολλά έχουν γραφτεί τον τελευταίο καιρό για τα αίτια της οικονομικής κρίσης που ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο εδώ και αρκετούς μήνες.
Επίσης πολλά λέγονται για τον πακτωλό χρημάτων που βάζουν σχεδόν όλα τα κράτη για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.
Ελάχιστα όμως λέγονται για τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην κρίση και τι πρόκειται να γίνει για να εξαλειφθούν αυτές.
Γιατί αν δεν γίνει αυτό, όσα χρήματα και αν διαθέσουν τα κράτη, η κρίση απλώς θα ανακοπεί για ένα χρονικό διάστημα και θα μας προκύψει πάλι αργότερα.

Μια από τις σπουδαιότερες αιτίες αυτής της κρίσης είναι, κατά τη γνώμη μου, η απαξίωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης και εδώ υπάρχει μεγάλη ευθύνη των εποπτικών αρχών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ενώ πριν από 8-10 χρόνια ψηφίστηκαν σχεδόν σε όλα τα κράτη νόμοι Εταιρικής Διακυβέρνησης και υπήρχε παντού μια διάχυτη αισιοδοξία για την περαιτέρω βελτίωση του θεσμού, ξαφνικά όλα σταμάτησαν.
Οι εποπτικές αρχές παγκοσμίως έπαψαν να ενδιαφέρονται για αυτόν τον πολύ χρήσιμο θεσμό.
Η μεγάλη τους ευθύνη όμως δεν είναι αυτή.
Η μεγάλη τους ευθύνη είναι ότι δεν έκαναν τίποτα για να πείσουν τις διοικήσεις των εταιρειών, ότι η Εταιρική Διακυβέρνηση ωφελεί πρωτίστως την ίδια την Εταιρεία τους, καθώς αποδεδειγμένα αυξάνει την Εταιρική της αξία, ενώ παράλληλα την προφυλάσσει από αρκετούς κινδύνους.

Οι εισηγμένες εταιρείες αφέθηκαν κυριολεκτικά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο και όλοι σχεδόν οι επαγγελματίες της Κεφαλαιαγοράς έδειχναν φανερή ενόχληση όταν τους μιλούσαμε για Εταιρική Διακυβέρνηση ή για Μετοχικό Ακτιβισμό.
Σχεδόν δεν μας απαντούσαν και μας κοίταζαν σαν να τους λέγαμε κάτι το εξωπραγματικό.

Τώρα ένας-ένας οι οικονομικοί παράγοντες αναγνωρίζουν την ανάγκη ουσιαστικότερης εποπτείας και ήδη διαβάζουμε για μέτρα που παίρνουν οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο για τη βελτίωση της. Στη χώρα μας ο Υπουργός Οικονομικών ευθυγραμμιζόμενος με τη διεθνή πρακτική, ανακοινώνει νέα μέτρα για την καλύτερη εποπτεία της αγοράς.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι μέχρι πρότινος οι εισηγμένες εταιρείες δια των εκπροσώπων τους δήλωναν σε κάθε ευκαιρία, ότι η αγορά μας είναι υπέρ-ρυθμιζόμενη και διαμαρτύρονταν για υπερβολική αστυνόμευση,

Δυστυχώς ελάχιστοι κατάλαβαν τη σημασία της χρηστής και ειλικρινούς Εταιρικής Διακυβέρνησης για τις ίδιες τις εταιρείες και οι περισσότεροι την αντιμετώπιζαν σαν «αναγκαίο κακό» για να εκπληρώσουν το γράμμα του νόμου.
Έτσι είδαμε εταιρείες «διαμάντια» να καταστρέφονται από κάποια λάθη της διοίκησης, τα οποία πιθανότατα θα είχαν αποφευχθεί αν οι εταιρείες είχαν εφαρμόσει έγκαιρα χρηστή και ειλικρινή Εταιρική Διακυβέρνηση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Χ.Α. είναι η εταιρεία «Μαΐλης», η οποία ήταν-κατά γενική ομολογία-μια από τις καλύτερες εταιρείες του Χ.Α. και αυτή τη στιγμή προσπαθεί (φιλότιμα είναι αλήθεια), να συμβιβαστεί με τους πιστωτές της και να αποφύγει τη χρεοκοπία, πράγμα που εύχομαι ολόψυχα.
Ο κ. Μιχάλης Μαΐλης είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε κανείς να τον χαρακτηρίσει «λαμόγιο»
Έκανε όμως κάποια σημαντικά λάθη στη διοίκηση της εταιρείας.
Η «Μαΐλης» ήταν μια οικογενειακή επιχείρηση, η οποία ποτέ δεν έκανε παιχνίδια με τη μετοχή της.
Όμως η Εταιρική της Διακυβέρνηση ήταν σχεδόν ανύπαρκτη.
Πέραν των όσων τυπικά λέει ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ στη «Μαΐλης», κάποιο σύγχρονο σύστημα Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Δεν υπήρξαν ποτέ οι σημαντικές επιτροπές «επιλογής και αμοιβών διευθυντικών στελεχών», ή «διαχείρισης κινδύνων» κλπ.. Επίσης, κατά τη γενική πρακτική, δεν υπήρξαν ποτέ πραγματικά «ανεξάρτητα μέλη» στο Δ.Σ., με αποτέλεσμα όταν ο κ. Μαΐλης έκανε λάθος επιλογές στην επέκταση της εταιρείας του, δεν υπήρξε κανείς που να συνδυάζει τις απαραίτητες γνώσεις με την ανεξάρτητη σχέση προς την εταιρεία, για να μπορεί του επισημάνει το λάθος του.
Η εταιρεία αναπτύχθηκε άναρχα και χωρίς σωστό υπολογισμό των κινδύνων, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει φτάσει σε αυτή την κατάσταση.

Τα ίδια περίπου συνέβησαν σε πολλές εταιρείες παγκοσμίως και φτάσαμε σήμερα στο σημείο να μετράμε καθημερινά πόσες επιχειρήσεις κλείνουν.

Είναι λοιπόν φανερό ότι η απαξίωση της Εταιρικής Διακυβέρνησης είναι μια από τις σημαντικότερες αιτίες της οικονομικής κρίσης και απορώ πραγματικά γιατί δεν το επισημαίνει κανείς.

Δεν είναι βέβαια η μοναδική αιτία της κρίσης. Υπάρχουν και άλλες εξ ίσου σημαντικές αιτίες, όπως ο ανεξέλεγκτος δανεισμός, η φούσκα των ακινήτων κλπ.
Όμως η Εταιρική Διακυβέρνηση έχει απόλυτη σχέση με την εμπιστοσύνη που μπορούν να έχουν οι Επενδυτές στην κάθε εταιρεία και πιστεύω ότι από εκεί πρέπει να αρχίσει η «θεραπεία» των αιτιών που δημιούργησαν την κρίση.

Είναι πια καιρός και στη χώρα μας, μαζί με τις άλλες αλλαγές που γίνονται για τη βελτίωση της διαφάνειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να γίνει επί τέλους αυτή η περίφημη: «Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης», καθώς και ο «Δείκτης Εταιρικής Διακυβέρνησης» των εισηγμένων εταιρειών.

Ο ΣΕΔ έχει προτείνει επανειλημμένα και τους δύο αυτούς θεσμούς, αλλά δεν έχει εισακουστεί.
Ελπίζω τώρα να μας ακούσουν…

1 comment:

Παναγιώτης Μπαζιωτόπουλος said...

Αγαπητέ Πρόεδρε του ΣΕΔ, επειδή ο έλεγχος / έλεγχοι στους οποίους αναφέρεσαι έχουν πολλά πλοκάμια, διάβασε το ακόλουθα και κάνε τις ενέργειες που θεωρείς σκόπιμες...

Μια υπόθεση πολιτικοοικονομικής προβοκάτσιας που στην πραγματικότητα κρύβει τεραστίων διαστάσεων συμφέροντα και ανηθικότητα...

Κύριοι του ΣΕΔ,

Επειδή παλεύετε για τη εξυγίανση του συστήματος της Εταιρική διακυβέρνησης αλλα και γενικότερα για την μείωση του επιπέδου της απάτης που επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις προσέξτε τα ακόλουθα:

Διάβασα το κείμενο που θα δείτε, αν δεν είδατε ήδη, εδώ και αλλού;

http://www.capital.gr/news.asp?id=698116

Αφορά την ερώτηση στη βουλή της ανερχόμενης σταρ του ΠΑΣΟΚ, της κυρίας Λούκα Κατσέλη, που άρχισε, πριν καν γίνει κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, να χρησιμοποιεί μεθόδους που μόνο προβοκατόρικες θα μπορούσαν να θεωρηθούν.

Στο συγκεκριμένο κείμενο της ερώτησης στην Βουλή υπάρχει ένα συνοθύλευμα άκριτων αναφορών και ψευδολογημάτων...

Μερικά απο αυτά αποτελούν τέτοιων διαστάσεων πολιτική προβοκάτσια που θυμίζει εποχἐς Λαμπράκη, μόνο που τώρα γίνεται απο την άλλη πλευρά.

Βέβαια επειδή δεν πρόκειται για εμφανώς πολιτικό θέμα, παραμένει άγνωστο στον πολυ κόσμο... παρά την τεράστια οικονομική του σημασία.

Θα σας πω όμως ενδεικτικά μερικά πράγματα...

Η προσπάθεια να υπάρξει συνεργασία με την Αμερικανική Public Company Accounting Oversight Board (PCAOB) των ΗΠΑ που είναι και αυτή νέα και ιδρύθηκε μετά το σκάνδαλο της ENRON, πράγματι έγινε και επισκέφθηκαν την Αθήνα εκπρόσωποι της για να συζητήσουν την υποστηρικτική παροχή υπηρεσιών (τεχνογνωσία) με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα...

Όμως για να προχωρήσουν οι διαδικασίες έπρεπε να ψηφιστεί σχετική τροπολογία (νόμος) που θα επέτρεπε σε συμβούλους απο τις ΗΠΑ (εκτός ΕΕC) να τις προσφέρουν σε μέλος κράτος της ΕΕC, όπως συμβαίνει και με άλλα μέλη.

Η σχετική τροπολογία ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και έτσι άνοιξε ο δρόμος ώστε τον Σεπτέμβριο να ξεκινήσει η διαδικασία...

Όμως την διαδικασία αυτή δεν την ήθελαν γνωστά άτομα (παράγοντες) της Ελληνικής επιχειρηματικής επικράτειας.

Και για να εξηγηθώ...

Μέχρι τώρα ο έλεγχος (επανέλεγχος που γίνεται απο την ΕΛΤΕ) μπορεί να χαρακτηριστεί ως μαιμού.

Δηλαδή, αφού επιλεγεί δείγμα απο τις ήδη ελεγμένες απο τους Ορκωτούς εταιρίες, με κλήρο επιλέγονται απο τους υπάρχοντες ιδιώτες ελεγκτές λογιστές (Ορκωτούς) εκείνοι που θα κάνουν τον έλεγχο...

Έτσι ο ελεγκτής της KPMG π.χ. ελέγχει τη δουλειά του συναδέλφου του της Deloitte & Touché.

Εαν στη κλήρωση συμπέσει ο ελεγκτής να είναι απο την ίδια εταιρεία με τον ελεγχόμενο τότε ξανακληρώνεται...

Φαινομενικά η υπόθεση φαίνεται καθαρή...

Στην πράξη είναι σικέ!!!

Η δουλειά μιλιέται για να μη πω ότι συμφωνείται κιόλας...

Στους τόσους επανελέγχους που έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια κανένα ουσιαστικό παράπτωμα δεν βρέθηκε... αν ειναι δυνατόν...

Η πρόταση του Προεδρίου της ΕΛΤΕ ήταν η ακόλουθη:

Να δημιουργηθεί μια εσωτερική ομάδα κρατικών λειτουργών (Ορκωτών Λογιστών) που θα πληρώνονταν με τα χρήματα που διέθετε ο Δημόσιος προϋπολογισμός (2 εκ. τον χρόνο) και αυτή διασπασμένη σε 6 γκρουπ των 5 ή σε 5 γκρουπ των 6 ατόμων θα έκανε τους ελέγχους. Ενα είδος αδιάφθορων δηλαδή όπως και στις ΗΠΑ.

Αυτή όμως η ιδέα δεν άρεσε καθόλου στους κηφήνες της πολιτικής που συντηρούνται και επηρεάζονται απο βρωμερά συμφέροντα διότι ο μέχρι τώρα επανέλεγχος ήταν μιλημένος και για τα μάτια του κόσμου... (βέβαια κανείς δεν τολμά να το ομολογήσεί αυτό επίσημα...)

Έτσι ξεκίνησε απο τις αρχές του 2008, μια λυσσώδης αντίσταση απο κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων και ελεγκτικών εταιρειών (που θα κινδύνευαν να γίνουν ρόμπες όπως έγινε η Arthur Andersen απο τις αβλεψίες της οποίας δεν ανακαλύφθηκε έγκαιρα το σκάνδαλο ΕΝΡΟΝ)
αλλά και μέλη του ΔΣ της ΕΛΤΕ που πιθανά προσέφεραν γη και ύδωρ σε επιχειρηματίες, οι εταιρείες των οποίων ελέγχονταν ή θα ελέγχονταν.

Αναφέρομαι στο σύνολο των εισηγμένων επιχειρήσεων της χώρας και τα συμφέροντα είναι ασφαλώς μεγάλα.

Η κλήση της PCAOB είχε αυτόν το σκοπό και θα γινόταν δωρεάν!!!

Το ακούσατε αυτό κύριοι του ΣΕΔ, ΔΩΡΕΑΝ!!!

Όμως αυτό δεν άρεσε (το επαναλαμβάνω ) στα σκοτεινά άτομα που κινούσαν τα νήματα...

Δυστυχώς, πρόκειται για διάβρωση που αφορά και το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Έτσι στην προσπάθεια τους να αποτρέψουν τις επιχειρούμενες αλλαγές, ξεκίνησαν τον πόλεμο κάτω απο τη ζώνη...

Μπλόκαραν τις νέες προτάσεις της ΕΛΤΕ για εκσυγχρονισμό και λέγον ότι φταίει το προεδρείο (τα αλλα μέλη του προεδρείου) της ΕΛΤΕ που θέλαν τον εκσυγχρονισμό...

Κύριοι του ΣΕΔ, σας έδωσα εδώ μια μικρή εικόνα ενός τεράστιου προβλήματος που ΟΖΕΙ ...

Το γεγονός οτι ενήργησε ακαριαία στη Βουλή ο Υπουργός κύριος Παπαθανασίου και ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου και άλλων μελών του ΔΣ της ΕΛΤΕ φαινομενικά ακούγεται σωστό και η κυρία Λούκα Κατσέλη εισέπραξε εύσημα...

Όμως πίσω απο την φαινομενική καθαρότητα των ενεργειών κρύβονται τεράστια και βρωμερά συμφέροντα ενω η κυρία Λούκα Κατσέλη έπεσε θύμα αυτής της βρωμιάς...

Η υπόθεση αξίζει έρευνας και θα προσφέρατε μέγιστο έργο αν διερευνούσατε τις λεπτομέρειες του θέματος απαιτώντας εξηγήσεις απο το προεδρείο της ΕΛΤΕ (Ο πρόεδρος έχει ήδη παραιτηθεί...)

Η Λούκα Κατσέλη που έκανε την ερώτηση στη Βουλή είχε την μισή πληροφόρηση και δεν ήταν γνώστης του βρωμερού παρασκηνίου...
Στην κυριολεξία την ενέπλεξαν και την ενέπαιξαν χονδροειδέστατα...

Το θέμα έχει τεράστια σημασία στην σημερνή περίοδο της οικονομικής κρίσης οπότε τα σκάνδαλα οικονομικής φύσης χρήζουν μεγάλης προσοχής...