Saturday, May 10, 2008

Συνέντευξη στην Εφημερίδα "ΜΕΤΟΧΟΣ & Επενδύσεις"

Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΕΔ κ. Μπάμπη Εγγλέζου στην εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα «ΜΕΤΟΧΟΣ και Επενδύσεις» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Γλύστρα δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Παρασκευής 9-5-2208, στη σελίδα 61 με τίτλο:
«Χρειαζόμαστε πραγματικά ανεξάρτητα μέλη στα διοικητικά συμβούλια»,
με τον εξής πρόλογο:

«Συχνά επικριτικός και...διψασμένος για πρόοδο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών και Διαδικτύου (ΣΕΔ), κ. Χαράλαμπος Εγγλέζος, σημειώνει τις παραλείψεις και εφιστά την προσοχή σε σημαντικές καθυστερήσεις που καθίστανται εμπόδιο στη βελτίωση του επιπέδου Εταιρικής Διακυβέρνησης στην Ελλάδα. Ο ίδιος εξηγεί γιατί ο ΣΕΔ ύψωσε πρώτος στη χώρα μας τη σημαία του Μετοχικού Ακτιβισμού και ποιες κινήσεις θα σηματοδοτήσουν τη συνέχιση των δράσεων»

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,

1. Η Εταιρική διακυβέρνηση δηλώνει «παρών» και στην ελληνική πραγματικότητα. Ποια συγκεκριμένα βήματα από όσα έχουν γίνει θεωρείτε ως πιο σημαντικά και με ποιους τρόπους νομίζετε ότι έχουν επηρεάσει την αγορά;


Η Εταιρική Διακυβέρνηση είναι ένας σημαντικός θεσμός, ο οποίος εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλες τις αναπτυγμένες αγορές.
Στη χώρα μας πιστεύω ότι πέραν της καθιέρωσης με νόμο το 2002, έχουν γίνει ελάχιστα βήματα για την περαιτέρω ενίσχυση αυτού του τόσο χρήσιμου θεσμού.
Όπως έχω τονίσει επανειλημμένα, η χρηστή εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης, αποβαίνει πρωτίστως εις όφελος των ίδιων των επιχειρήσεων, καθώς αποδεδειγμένα αυξάνει την αξιοπιστία τους, αλλά και βελτιώνει, θεαματικά πολλές φορές τα οικονομικά τους στοιχεία. Αυτό αποδεικνύεται από δεκάδες έρευνες που έχουν γίνει κατά καιρούς παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας.
Στο Χ.Α. οι πιο σοβαρές και αξιόπιστες εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες παράλληλα έχουν και τα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα, είναι εκείνες που εφαρμόζουν χρηστή Εταιρική Διακυβέρνηση.
Αντίθετα, αν παρατηρήσουμε τις πλέον προβληματικές εισηγμένες, αυτές δηλαδή που παρουσιάζουν μειώσεις κερδών και διαρκώς «φλερτάρουν» με την επιτήρηση ή την αποβολή από το ταμπλό, θα παρατηρήσουμε ότι σχεδόν όλες περιφρονούν επιδεικτικά την Εταιρική Διακυβέρνηση.

2. Τι «ζηλεύετε» από τις εξελίξεις στο εξωτερικό;

«Ζηλεύουμε» κάποιες αναπτυγμένες αγορές που έχουν καθιερώσει «Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης», όπως η Βρετανία και η Γερμανία.
Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να συμβεί αυτό και στη χώρα μας.
Η «Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης» στη Βρετανία για παράδειγμα, έχει σαν σκοπό της αφ’ ενός μεν να παρακολουθεί τη χρηστή εφαρμογή της Εταιρικής Διακυβέρνησης από τις εισηγμένες εταιρείες σύμφωνα με το πνεύμα και όχι μόνο με το γράμμα του νόμου, αφ’ ετέρου δε να ενθαρρύνει τα θεσμικά χαρτοφυλάκια και τα ταμεία να συμμετέχουν σε διαδικασίες Μετοχικού Ακτιβισμού.
Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η περίφημη «αυτορρύθμιση», απαραίτητο συστατικό κάθε αγοράς που θέλει να λέγεται «αναπτυγμένη»


3. Στις ΗΠΑ ο μετοχικός ακτιβισμός «πήρε φωτιά» όταν αναμίχθηκαν και πανίσχυρα funds. Πως θεωρείτε ότι θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο πεδίο της εν Ελλάδι Εταιρικής Διακυβέρνησης το ότι και στην Ελλάδα επενδυτικά κεφάλαια αρχίζουν να καταλαμβάνουν θέσεις σε εισηγμένες και να προβάλουν αξιώσεις;

Από το 2004, όταν ο ΣΕΔ άρχισε να εφαρμόζει πιλοτικά στη χώρα μας τον Μετοχικό Ακτιβισμό, είχα πει ότι αυτό είναι το μέλλον των αγορών.
Σήμερα είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι δεν θα αργήσει να γίνει «της μόδας» και στη χώρα μας και τότε σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι όψιμοι «πρωτεργάτες» οι οποίοι μας λοιδορούσαν το 2004 και μας έβλεπαν σαν κάτι εξωπραγματικό.

Ήδη στη χώρα μας έχουν εμφανισθεί σημαντικοί επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι εφαρμόζουν διάφορα συστήματα Μετοχικού Ακτιβισμού με μεγάλη επιτυχία.
Δέχονται όμως μεγάλο πόλεμο από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο.
Ελπίζω ότι σύντομα θα τους μιμηθούν και άλλοι και τότε αναμένεται να «φουντώσει» ο Μετοχικός Ακτιβισμός και στη χώρα μας.
Ο ΣΕΔ είναι πάντα συνοδοιπόρος και αρωγός, όταν του ζητηθεί, στις δραστηριότητες Μετοχικού Ακτιβισμού, από όπου και αν προέρχονται.
Ο Μετοχικός Ακτιβισμός, όταν εφαρμόζεται από μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια, βελτιώνει αισθητά το επίπεδο Εταιρικής Διακυβέρνησης των εισηγμένων εταιρειών, με φυσικό επακόλουθο τη θεαματική βελτίωση και των οικονομικών μεγεθών τους.

4. Εσείς είστε υπέρ της υποχρεωτικής εφαρμογής των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης;

Οι βασικές αρχές της Εταιρικής Διακυβέρνησης έχουν ήδη καθιερωθεί με νόμο και είναι υποχρεωτικές.
Από εκεί και πέρα όμως, η χρηστή εφαρμογή του θεσμού, η οποία έχει να κάνει με τον σεβασμό των μετόχων μειοψηφίας στην κάθε εισηγμένη εταιρεία, είναι αδύνατον να επιβληθεί υποχρεωτικά.

Πολλές εταιρείες εφαρμόζουν το «γράμμα» και όχι το «πνεύμα» του νόμου, προσπαθώντας με κάθε τρόπο να αποφύγουν την ουσία της Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια καμπάνια εκ μέρους της πολιτείας για την τεράστια χρησιμότητα αυτού του θεσμού και τα ευεργετικά αποτελέσματα που έχει στις εισηγμένες εταιρείες η χρηστή και ειλικρινής εφαρμογή του.

Υπάρχει ωστόσο, σοβαρότατο πρόβλημα με τα «ανεξάρτητα μέλη» των Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών. Όσο αυτά θα διορίζονται από τη διοίκηση της κάθε εταιρείας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, μόνο «ανεξάρτητα» δεν θα είναι, όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα στη μεγάλη πλειοψηφία των εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών.

Πρέπει απαραίτητα να βρεθεί ένας άλλος τρόπος διορισμού των ανεξαρτήτων μελών στα Δ.Σ. των εισηγμένων εταιρειών, πιο «δημοκρατικός» και ίσως «αναλογικότερος».
Σε αυτό το σημείο χρειάζεται απαραίτητα βελτίωση του νόμου, αν θέλουμε να μιλάμε για χρηστή και ειλικρινή Εταιρική Διακυβέρνηση και όχι να κοροϊδευόμαστε!!!


5. Τι πρωτοβουλίες ετοιμάζει ο ΣΕΔ για τη συνέχεια;

Πέραν από τις επί μέρους ημερίδες και δραστηριότητες, ο ΣΕΔ ετοιμάζει το 6ο Πανελλήνιο Χρηματιστηριακό και Επενδυτικό Συνέδριο, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.

Το Συνέδριο θα γίνει στο τέλος του χρόνου και φιλοδοξούμε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα Συνέδρια που έχουν γίνει στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Σημαντικό μέρος του Συνεδρίου θα αφιερωθεί στις εισηγμένες εταιρείες, την Εταιρική Διακυβέρνηση και τον Μετοχικό Ακτιβισμό.

Πιστεύω ότι οι επενδυτές που θα το παρακολουθήσουν θα αποκομίσουν σημαντικότατη εμπειρία σχετικά με τη λειτουργία των εισηγμένων εταιρειών και την Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς γενικότερα.

Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ, «ενσυνείδητους» επενδυτές με ικανοποιητικό επίπεδο επενδυτικής παιδείας και προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούμε όλοι, εις τρόπον ώστε οι Έλληνες επενδυτές να αποκτήσουν την απαραίτητη «επενδυτική κουλτούρα», για να μπορούν να κινούνται ικανοποιητικά και να επιβιώνουν στο δύσκολο δρόμο των κεφαλαιαγορών.

Από το γραφείο τύπου του ΣΕΔ

1 comment:

Anonymous said...

Σχολιάζοντας το πρόσφατο άρθρο για την Μυτιληναίος κ τις θυγατρικές της, μόνο τα γέλια μπορώ να βάλω. Το ΔΣ τόσο της Μυτιληναίος όσο κ της θυγατρικής της ΜΕΤΚΑ στα μη εκτελεστικά μέλη απαρτίζεται από ανθρώπους που είναι εκτελεστικά μέλη (κ μέτοχοι) σε άλλες θυγατρικές των εταιριών αυτών. Ο δε εσωτερικός έλεγχος τόσο της ΜΕΤΚΑ όσο και της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ κατ όνομα υφίσταται (απαρτίζεται στην ΜΕΤΚΑ τύποις από μία κοπελίτσα του λογιστηρίου και στην Μυτιληναίος από ένα συνταξιούχο της PWC που εκδιώχθηκε από την εταιρία), για να μην αναφερθούμε σε άλλες διευθύνσεις (HR κλπ κλπ). Οπότε για πια εταιρική διακυβέρνηση μιλάμε.Είναι για γέλια ο όλος ισχυρισμός των Μυτιληναίων.